Kantoorbus

Initiatiefnemers
Intercommunale Leiedal, Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
Partners
BAAV - Office on Wheels
Resultaat
Momenteel onvoldoende potentieel om een aanbod te ontwikkelen in de regio

Om de pendelstress voor werknemers te verlichten én tegelijk de files te verkorten, startte BAAV (Beroepsfederatie van Autobus- en Autocarondernemers) met ondersteuning van VLAIO en Antwerp Management School het proefproject ‘Office on Wheels’ op.

De ‘Office on Wheels’-bus brengt werknemers van en naar het werk, terwijl ze in het rijdende kantoor – inclusief wifi en koffieautomaat - al aan de werkdag kunnen beginnen. De kantoorbussen kunnen ingelegd worden om aan de specifieke vraag van één bedrijf te voldoen, maar er rijden ondertussen ook dagelijks kantoorbussen op 9 vaste lijnen in Vlaanderen.

Binnen Samen Slimmer naar het Werk onderzochten we of er in onze regio voldoende potentieel is om ook een vaste kantoorbuslijn in te leggen, in samenwerking met verschillende bedrijven. Daarvoor gebruikten we de gegevens uit het Geoloket Samen Slimmer naar het Werk, waarmee we onderzochten hoeveel werknemers gebruik zouden kunnen maken van een kantoorbus op het traject Oostende – Brugge – Kortrijk. Tegelijk brachten we de bedrijven waar deze werknemers werken én de oprichters van Office on Wheels samen om dit voorstel verder te verkennen.

Potentieel kantoorbus

Na dit onderzoek kwamen we tot de conclusie dat een kantoorbus op dit traject nog niet meteen haalbaar is. Slechts voor een beperkt aantal werknemers kan de kantoorbus een oplossing bieden die de bestaande vervoersopties – fiets, auto, trein – kan aanvullen.

Het onderzoek gaf bedrijven wel de kans om dit concept beter te leren kennen, de haalbaarheid voor hun eigen werknemers te evalueren, en mogelijke samenwerkingen met andere bedrijven te verkennen.

www.officeonwheels.be