Groepsaankoop (elektrische) fietsen

Initiatiefnemer
Intercommunale Leiedal
Partners
Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, Venturelli, vzw Evolis
Timing
juli – oktober 2018
Resultaten
Aankoop van fietsen door werknemers/bedrijven t.w.v. 65.000 euro

De fiets is een straf alternatief om slimmer naar het werk te pendelen. Minder filestress en meer beweging (en dus gezondere werknemers), en bovendien is de fiets een toegankelijk alternatief voor veel werknemers. Ook op plekken waar geen andere alternatieven - zoals openbaar vervoer – zijn, of als aanvulling op bijvoorbeeld een treintraject. Met de opkomst van de elektrische fietsen wordt fietsen voor nog meer werknemers een interessante optie.

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om voordelig een (al dan niet elektrische) fiets aan te schaffen, zijn groepsaankopen een gekend instrument. Om de dienstverlening naar de werknemers te garanderen, en tegelijk de lokale fietsenmakers te ondersteunen, ging Leiedal echter een stap verder met een vernieuwde aanpak. Voor de groepsaankoop (elektrische) fietsen voor Hoog Kortrijk werd een aanbieder gezocht die samenwerkt met lokale fietshandelaren in de woonplaats van de werknemer. De aanbieder zorgt voor een ruim aanbod aan verschillende types fietsen. De lokale fietshandelaar zet de fiets rijklaar, en zorgt ook later voor het onderhoud van de fiets – een must om ook op lange termijn nog plezier te hebben van de aankoop.

Dankzij het Geoloket Samen Slimmer naar het Werk kregen we zicht op hoeveel werknemers binnen fietsafstand wonen van de bedrijven op Hoog-Kortrijk – zo’n 20% - maar ook in welke gemeenten er fietshandelaren gezocht moesten worden om zoveel mogelijk werknemers te kunnen bereiken.

Deze nieuwe formule van groepsaankoop bleek succesvol. De vraag naar nog ruimer aanbod aan fietsen van verschillende types (inclusief speed pedelecs) en de mogelijkheid om de bijhorende fietsuitrusting aan te kopen toont aan dat er nog heel wat potentieel zit in de fiets.

Daarnaast kwamen naar aanleiding van deze groepsaankoop ook heel wat andere fietsgerelateerde vragen. Zo is er duidelijk groeiende interesse in het concept van fietsleasing – dat op vandaag reeds door heel wat private partners wordt aangeboden. Tevens stelden bedrijven naar aanleiding van de groepsaankoop ook de vraag naar de opmaak van een fietsplan of fietspolicy voor bedrijven. Dergelijke ondersteuning kan op vandaag reeds door een aantal partners aangeboden worden. Het is relevant om verder te onderzoeken welke rol een MobiliteitsCoach kan spelen in het ondersteunen van bedrijven in deze oefening.

Meer informatie? 

www.leiedal.be/nieuws/groepsaankoop-elektrische-fietsen-kennedypark-beneluxpark-en-evolis